14 nov 2014

Het verhaal achter het #cbevent

Gisterenmiddag hielden we het jaarlijkse CB e-book event. Deze keer iets anders dan voorheen. En met een reden. Behalve mijn eigen wens die ik al jaren heb om een keer een event op deze manier neer te zetten, wilden we als CB (als partij die letterlijk middenin het vak zit) een middag organiseren die mensen zou inspireren en de traditionele discussies verder zou brengen dan de gebruikelijke buzzwords en argumentaties. Op een positieve manier. Volgens mij is dat best goed gelukt.

Met een goed gevuld programma wisten we een hele middag lang bijna 200 bezoekers te boeien. Niet in de laatste plaats door een voortreffelijke bijdrage van Ronnie Overgoor, die met humor, scherpte en inhoudelijke kennis de juiste snaren wist te raken bij sprekers en publiek. En dat in een meer dan boeiende tijd (daar hoef ik denk ik niemand iets over uit te leggen), waarbij we erin slaagden een aantal van de sleutelfiguren van dit moment te strikken voor een optreden op ons podium. Ik heb meerdere keren gehoord dat we de gebeurtenissen in de afgelopen week geregisseerd of een handje geholpen zouden hebben, maar dat is toch echt niet aan ons. Dat ze er stonden, maakt ons overduidelijk wel heel tevreden!


De middag ging na een welkomstwoord van Hans Willem Cortenraad van start met een betoog van Niels Aalberts over de parallellen die je kunt trekken tussen de muziek- en de boekenwereld. Vaker gedaan, maar zeker even zo vaak 'gepareerd' met opmerkingen dat boeken heel anders zijn dan muziek, en dat je dus geen enkele vergelijking zou kunnen maken. Door dit gelijk te tackelen, kon hij aan de hand van dezelfde ontwikkelingen in beide werelden laten zien dat er wel degelijk vele overeenkomsten zijn. En omdat de muziek inmiddels verder is dan wij als boekenwereld, gaf hij een invuloefening voor de ontwikkelingen die ons als vak zeer waarschijnlijk te wachten staan.



Na Niels het woord aan Mathijs Suidman van CB, die in een snel en helder overzicht liet zien hoe de ontwikkeling van het e-book in Nederland is gegaan sinds de start van eBoekhuis (maar bij anderen beter bekend als het moment dat bol.com met e-books van start ging eind 2009). Hij completeerde zijn verhaal met een illustratie van de rol van CB hierin (toen en nu) en sloot af met een blik op de nabije toekomst, met een nadrukkelijke uitnodiging aan eenieder om hierbij niet op CB te wachten als initiatiefnemer, maar om vooral ook met wensen te komen.


Na een korte pauze ging het tweede deel van de middag van start, met de mensen waar volgens mij de meeste bezoekers op afkwamen. Amazon trapte dit deel af, met een verhaal van Arkady Vitrouk, die namens Amazon met de Nederlandse uitgevers onderhandeld heeft. Hij liet in vele informatieve slides zien hoe het Amazon vergaan is in andere landen, wat dit voor uitgevers heeft betekend en wat ze uitgevers aan (promotie)mogelijkheden hebben te bieden om meer e-books, maar zeker ook papieren boeken, te verkopen.


Na Amazon de andere hoofdrolspeler van de afgelopen week, Daniel Ropers van bol.com, die samen met Eppo van Nispen tot Sevenaer een duo-presentatie hield. Niet over bol.com en CPNB, maar over de uitdagingen die ons land op dit moment heeft, en wat we daaraan zouden kunnen doen. Belangrijkste speerpunten hierin waren zijn oproep tot het ondersteunen van de btw-verlaging voor e-books (van 21% naar 6%) en de mogelijkheid om een e-book te kunnen bundelen met een papieren boek.


Afsluitend hielden we een discussie met de vier hoofdrolspelers van de dag, die gevoed werd door vier stellingen van consumenten. De consument is een vaak bijna doodgezwegen element op vele boekenvakbijeenkomsten, terwijl hij juist steeds belangrijker wordt. Sterker nog, misschien al wel het belangrijkste element in de hele keten is. Iets waar goed op gereageerd werd, en waar goede en onderscheidende antwoorden op kwamen.

De feedback die mijn collega's en ik naderhand kregen (en via social media lazen) waren veelal zeer positief. Wat ons uiteraard heel trots maakt. De vraag is nu alleen wel: hoe overtreffen we dit nu een volgende keer? Want de lat moet altijd omhoog natuurlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten