10 dec 2014

5 jaar Boekeman: wat heeft het me gebracht?

Vandaag is het alweer 5 jaar geleden dat ik dit blog startte. Geïnspireerd en geholpen door anderen, ging ik na het twitteren ook aan de slag met bloggen. Daarmee zou ik mijn kennis kunnen delen, maar ook mijn netwerk kunnen uitbreiden. Geen idee hebbende wat dat nu precies zou betekenen, ging ik aan de slag. Eerst met wat vingeroefeningen links en rechts (met notabene een kritische blog over wat nu mijn baan is ;-)), werd me langzaamaan duidelijk wat ik wilde delen, wat mensen graag lazen en wat ik er zelf aan had.

Zo was de serie Digitale oogst met 146 delen de meest uitgebreide van allemaal. Elke week plaatste ik een overzicht met de leukste plaatjes, filmpjes, weetjes en ontwikkelingen in 'het immer veranderende en digitaliserende boekenvak'. Iets wat altijd goed ontvangen werd (zeker na de opkomst van Pinterest), maar ook iets wat heel veel werk kostte (tussen de 80 en 100 links per editie).

De blogs die echter nog beter ontvangen werden, zijn op te splitsen in twee soorten. Enerzijds de blogs die heel veel gelezen werden. Anderzijds de blogs waar heel veel op gereageerd werd (hier, of elders). De blogs die heel veel gelezen werden, gingen ofwel over de prijsstelling van e-booksover piraterij en een serie die ik zo nog apart benoem. De blogs waar veel op gereageerd werd, hadden allemaal met de prijsstelling en -perceptie van e-books te maken. Een onderwerp waar velen (terecht) een mening over hebben.

De serie die ook veel gelezen werd, maar ook nog eens heel goed gewaardeerd, was de vergelijking tussen de muziekindustrie en de boekenwereld door Niels Aalberts en ondergetekende. Dat dit nog steeds een relevant onderwerp is, bewijst wel het feit dat Niels hierover recent nog over sprak op het CB event en dat men het zeer waardevolle informatie vond. De vierdelige serie ging zelfs de grens over en werd integraal overgenomen op Futurebook. Een Engels blog over het digitale boekenvak van The Bookseller. Een blog waar ik ook met regelmaat mijn verhalen deelde, omdat ze me hadden zien bloggen op mijn eigen blog en die kennis er graag bij wilden hebben.

En van internationaal bloggen kwam internationaal spreken. In Frankfurt (twee keer tijdens Tools of Change) en Milaan (tijdens IfBookThen).

Iets anders dat voortkwam uit het delen van kennis, was het interview dat de VPRO met mij afnam voor een radiodocumentaire over piraterij. Een goed ontvangen document (wat zeldzaam is) en iets waar ik nog steeds trots op ben.

En nu, 558 blogs later, is de vaart er een beetje uit. Dat is niet omdat ik er geen zin meer in heb. In tegendeel. Het bleek zelfs echt waar te zijn, dat het delen van kennis (hier en op Twitter) er inderdaad voor heeft gezorgd dat ik een waardevol netwerk heb opgebouwd waar ik iets aan had toen ik het het hardst nodig had. En dat koester ik enorm! De redenen dat ik minder blog, hebben te maken met simpelweg minder tijd. Maar ook omdat ik door een verandering van functie en daarmee een verandering van perspectief in het boekenvak (er letterlijk middenin nu), eigenlijk teveel weet ;-). Dingen die vertrouwelijk zijn, en die ik niet (of pas maanden later) kan delen met de buitenwereld. Maar bloggen doe ik zeker nog, en zal ik ook nog lange tijd blijven doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten