Ten opzichte van de vorige infographics zijn er enkele kleine vernieuwingen doorgevoerd. Zo is de genreverdeling van e-books één niveau dieper gegaan, namelijk ingezoomd op de grootste taartpunt: NUR 300. Daarnaast is nog een extra onderdeel dynamisch gemaakt (op basis van afzet in plaats van de titelcollectie): het aantal beschikbare e-books ten opzichte van fysieke boeken. Wederom beschikbaar in het Nederlands en Engels (nu ook voor de Vlaamse versie).
Er zijn een aantal interessante zaken uit te lichten uit deze twee infographics.
Nederland
- De verhouding e-books versus papier lijkt stil te staan. Nu is dat cumulatief bijna zo (aandeel e-books steeg 0,09% en aandeel e-books binnen e-commerce steeg 0,4%), maar door de afronding niet zichtbaar.
- Kijk je echter naar alleen Q3, dan is het aandeel e-books op het totaal 6,1% en binnen e-commerce 31,8%. Ruim hoger dan het jaargemiddelde. Maar dat gold ook voor Q3 2013 (al is dit jaar een stuk beter). Waarom benoemen we dan niet enkel dit kwartaal in de infographics? Omdat een gewogen gemiddelde een realistischer beeld door het jaar heen geeft, en niet plots een daling laat zien in een traditioneel iets minder kwartaal (zoals Q2 en Q4 altijd zijn).
- In Q3 2014 alleen waren er meer transacties dan in de eerste 7 kwartalen bij elkaar opgeteld (Q1 2010 t/m Q3 2011).
- Het aantal transacties (verkopen en uitleningen) is 2014 met 49,5% toegenomen ten opzichte van vorig jaar.
- 2014 (t/m Q3) heeft tot nu toe evenveel transacties als de eerste 3 jaar bij elkaar opgeteld.
- Bijna driekwart van de verkochte e-books valt onder NUR 300, dit aandeel is niet veranderd ten opzichte van Q2.
- Elke dag komen er 20 nieuwe e-books bij. Een gemiddelde dat al jaren min of meer hetzelfde is.
- Van de bestverkochte titels is bijna 4 op 5 ook als e-book beschikbaar.
Vlaanderen
- Ook hier lijkt de verhouding e-books versus papier stil te staan, en binnen e-commerce daalt deze zelfs. In werkelijkheid heeft Q3 het wat beter gedaan dan Q2, maar door een zeer sterk Q1 in Vlaanderen, daalt het gemiddelde nog steeds.
- In Q3 was het aandeel e-books 2,6%, tegenover 2,5% in Q2 (in Q1 was dit 3,5%). Binnen e-commerce was dit in Q3 20,6%, tegenover 19,6% in Q2 (in Q1 was dit 26,3%).
- 1 van de 6 Nederlandse e-books wordt in Vlaanderen gekocht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten