12 okt 2012

De digitale oogst (97)

Zo mooi kan papier nog steeds zijn.

Een alternatieve platenkast.


Een boekenberg als bibliotheek (in Spijkenisse).

Digitale producten 
Rovio, de makers van Angry Birds, hebben een boeken-app, een kookboek, gelanceerd op de Frankfurter Buchmesse.

Interessant: Google, Apple, Berners-Lee en anderen lanceren gezamenlijk een online bron voor publiceren met HTML 5: Web Platform Docs.

Interessante overdenker: e-books als native apps versus web apps.

De Humble E-book Bundle: geniaal!

The Silent History is een boeken-app die eindelijk de grenzen weer eens opzoekt.

Digitaal consumeren 
BookShout heeft een app ontwikkeld die 'automatisch' al je boeken van Amazon en Barnes & Noble in kan laden, zodat je collectie niet meer over verschillende ecosystemen verspreid staat. Slim? Ja. Goed uitgevoerd plan? Nee.

Amazon heeft weer iets nieuws: Author Rank (de top-100 populairste auteurs, qua verkopen op Amazon).

Vanaf volgende week gaat het online verhuren van e-books bij het CB van start. Dat wil zeggen: het systeem is operabel. De content is er nog niet.

Txtr (die van de lees-app) heeft een e-reader geïntroduceerd die zo groot is als een smartphone en slechts 10 euro moet gaan kosten. Dit gaat 'm alleen niet worden. Verouderde techniek, werkt alleen in combinatie met een Android-telefoon (met daarop de Txtr-app) en zal verkocht worden in samenwerking met telecombedrijven (dus je zult een stuk duurder uit zijn verwacht men).

Business 
Een maand geleden schreef ik hier tweemaal over Marcel van Driel die zijn eerste volwassenenboek wil gaan schrijven, en daarvoor alle tijd wil 'kopen' middels een gecrowdsourced voorschot. Dat heeft hij inmiddels volledig binnen, en meer, en dat is toch wel bijzonder te noemen. Een project om in de gaten te (blijven) houden.

De rechtszaak tussen Google en de uitgevers is van de baan, want er heeft een schikking plaatsgevonden. Alleen zijn de auteurs wel gepasseerd.

De boekenwereld zou wel wat extra management kunnen gebruiken.

De Europese e-bookcijfers met elkaar vergeleken.

En hier een compleet rapport van een onderzoek onder uitgevers over de e-bookbusiness.

E-books zorgen nauwelijks voor kannibalisatie van papieren boeken, blijkt uit onderzoek.

'Geen piraterij meer sinds onze e-books zonder DRM zijn.'

Een Amerikaanse start-up Oyster (een soort Spotify voor boeken) heeft 3 miljoen aan funding gekregen. Ze missen alleen één belangrijk aspect: content.

En over Spotify was heel wat gedonder deze week. Ze zouden bijna alles afdragen aan de platenmaatschappijen, en daardoor afstevenen op een failliet. Niet waar, zeiden anderen (en Spotify) gelijk. En Niels legde dat nog eens heel goed uit aan de media die slechts nog kan copy/pasten van anderen en zelf niet meer nadenkt, onderzoekt en wederhoor pleegt (net als bij artikelen over de boekenwereld).

Het kabinet steunt de motie voor een laag BTW-tarief op e-books.

Kobo heeft een Franse softwareontwikkelaar gekocht om zo sterker in te zetten op verrijkte e-books.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten