17 okt 2012

Border Sessions: geen boekevent maar een festival #interview

Nederland is weer een boekevent rijker. En wederom een die zich richt op de toekomst van het vak. Mijn eerste reactie was dan ook een verzuchting, want wat voegt dat nog toe op dit moment? Tot ik in gesprek raakte met de initiatiefnemer Michel Behre. Die maakte duidelijk dat Border Sessions niet het zoveelste event voor het boek van de toekomst is, waar menig in pak gekleedde boekenvakker op afkomt en zich bij wil laten praten in de vorm van praktische cases, maar een waar je met een festivalgevoel van zou moeten terugkeren aan het einde van de avond. Dat vraagt om toelichting.

Zou je kort iets kunnen vertellen over Crossing Border, de grote broer van Border Sessions? 
Dit jaar is alweer de twintigste editie van Crossing Border in Den Haag. Mijn vader Louis is het festival twintig jaar geleden gestart. Het festival richt zich op een cross-over tussen literatuur en muziek. Dit is eigenlijk zo ontstaan omdat mijn vader niet kon kiezen. Dus het werd een combinatie. En dat werkte heel goed. Ikzelf werk nu een aantal jaar fulltime in de organisatie. Het gaat gelukkig nog steeds heel goed met Crossing Border, en na vier jaar Antwerpen is er nu ook een eerste editie in Enschede, waarmee we publiek uit het oosten van het land en een stuk Duitsland kunnen bedienen.

Waarom komen jullie met een ‘afsplitsing’ van het gewone event? 
De laatste jaren merkten we dat veel interessante auteurs graag naar het festival wilden komen, maar wij het eigenlijk lastig vonden om ze in te passen in het programma. Iemand als Andrew Keen, die dit jaar op Border Sessions staat met zijn nieuwe boek De Digitale Afgrond, is daar een goed voorbeeld van. Daarbij zijn nieuwe ontwikkelingen op het gebied van internet en technologie heel erg boeiend. Dus eigenlijk zie ik het als een hele logische volgende stap.

Hoe zien jullie jezelf ten opzichte van andere events die zich ook richten op veranderingen in, en de toekomst van, het boekenvak?  
Wij willen duidelijk een link leggen met literatuur en de ontwikkelingen daarin. Alleen we willen het breder trekken, aangezien er op heel veel gebieden heel interessante ontwikkelingen plaatsvinden. Het gaat uiteindelijk om ideeën en inspiratie en we willen graag auteurs en sprekers uitnodigen die iets heel boeiends aan het doen zijn in hun veld. Of het nu om crowdfunding, social media of robotica gaat. Daarbij willen we graag een festivalsfeer creëren en absoluut geen beurs- of congressetting. Dus pakken verboden!

Wat is jullie doel met dit festival? 
We willen er een breed publiek mee gaan trekken, een combinatie van professionals en geïnteresseerden. Door het in een festivalvorm te gieten, hopen we een open en laagdrempelige sfeer te creëren, zodat mensen makkelijk met elkaar in contact komen. Verder willen we het meer met Crossing Border gaan verbinden, dus: technologie, literatuur en muziek. Om daar een boeiende eenheid van te maken is de grote uitdaging voor ons.

Is het eenmalig of gaan jullie dit vaker doen? 
Het festival zal jaarlijks gaan plaatsvinden, gelinkt aan Crossing Border, en we willen enkele losse avonden door het jaar heen gaan organiseren. Net als we al doen met BorderKitchen.

Waarom hebben jullie juiste deze sprekers uitgenodigd? 
We willen sprekers en auteurs uitnodigen die zich bezighouden met nieuwe technologieën en de mate waarin deze onze maatschappij beïnvloeden. Omgekeerd is ook mogelijk. Maatschappelijke veranderingen of toekomstvisies die inspireren en wellicht invloed hebben op de manier waarop we met technologie en internet omgaan. De ideeën en inspiratie staan centraal. Robert D. Kaplan is een voorbeeld van een auteur die niet direct een link met technologie heeft (hij is journalist/auteur en militair adviseur), maar wel bijzonder inspirerend is.

Wat zou je de bezoekers van Border Sessions mee willen geven? Anders gezegd: als ze na die dag naar huis gaan, wat moeten ze dan ‘geleerd’ hebben? Wanneer ben jij tevreden? 
Ik ben heel blij als mensen geïnspireerd zijn geraakt, goede contacten hebben gelegd met andere bezoekers,  maar net zo belangrijk: gewoon een heel erg leuke dag hebben gehad met een echt festivalgevoel.

Lijkt het je wat?
Ben je geïnteresseerd en wil je je als boekenvakker ook eens in een festivalsfeer dompelen (voor je werk!)? Dan kun je met korting naar dit nieuwe event toe. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is een mail sturen naar info@bordersessions.org o.v.v. Boekeman, en krijg 50 euro korting op het ticket (75 euro in plaats van 125 euro).

Het ticket is inclusief de Border Sessions/Crossing Border receptie en het Crossing Border festival dezelfde avond. Locatie: Theater a/h Spui, Spui 187, Den Haag, 9.30 -17.00 uur, meer info en sprekers vind je op www.bordersessions.org.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten