3 aug 2015

Wereldwijde analyse van BTW-percentages voor (digitale) boeken

De IPA (International Publishers Association) en FEP (Federation of European Publishers) hebben een wereldwijd onderzoek (PDF) gedaan naar de gebruikte BTW-percentage voor fysieke en digitale boeken. In dit onderzoek zijn maar liefst 78 landen meegenomen, waardoor er een interessant beeld ontstaat van de gebruikte percentages, de verhoudingen tussen fysiek en digitaal, en welke landen er (positief of negatief) uitschieten. 

Het grootste gebrek in het onderzoek zijn de percentages van de Verenigde Staten. De uitleg daarvoor is simpel: het verschilt van staat tot staat, en soms zelf van stad tot stad. Het is (blijkbaar) geen doen om dit op een gedegen manier in kaart te brengen. Iets vergelijkbaars is er eigenlijk ook met Europa aan de hand. Iedereen heeft daar de berichten vast wel eens over voorbij zien komen: de verschillen zijn groot, sommige landen hanteren een (erg) laag tarief voor digitaal, Amerikaanse retailers die daar weer op slimme wijze gebruik van weten te maken, etc.

Dit onderzoek is dan ook niet volledig, maar by far het meest volledige tot nu toe, maar geeft wel een duidelijker beeld van de stand van zaken. Als is het maar om een beter waardeoordeel voor jezelf kunnen vellen over hoe het er bij ons voorstaat.

De meest opvallende bevindingen heb ik eruit gepikt en gepoogd op een heldere manier weer te geven. Het eerste overzicht toont de wereld in continenten, en laat gemiddelden per continent zien voor fysiek en digitaal. Noord-Amerika (wat helaas alleen Canada is) is het voordeligst voor de consument, Oceanië (voor fysiek) en Europa (voor digitaal) het minst. Het verschil tussen fysiek en digitaal is in Europa het grootst (waarbij digitaal hoger is), terwijl dit in Oceanië exact gelijk is.


Het tweede overzicht toont de uitschieters en bijzonderen per onderzocht land (waarbij de focus, uiteraard, op e-books ligt). Zo heeft Denemarken het hoogste BTW-percentage op fysieke boeken (25%), waar Hongarije dat heeft op e-books (27%). Bij Noorwegen is het verschil tussen fysiek en digitaal het grootst (0% voor fysiek en 25% voor e-books). Vietnam is het enige land waar e-books een lager BTW-percentage hebben (0%) dan fysieke boeken (5%). Het wereldwijde gemiddelde BTW-percentage voor fysieke boeken is 5,7%, voor e-books is dat 12,5%. Voor specifiek Europa is dat 7,2% voor fysiek en 18% voor e-books. Waarbij de verdeeldheid in Europa zich ook lijkt te weerspiegelen in de gebruikte percentages, die zo ongeveer voor elk land verschillen.


Omdat Europa voor ons het meest relevant is, heb ik daar nog twee overzichten van gemaakt. Alle landen gesorteerd op het BTW-percentage van e-books (van laag naar hoog), met daarbij het fysieke BTW-percentage. En alle landen gesorteerd op de verschillen tussen fysiek en digitaal (van laag naar hoog). In deze overzichten wordt duidelijk dat er vijf landen zijn met een nul-tarief voor fysiek (Albanië, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk, Ierland en Noorwegen), twee met een nul-tarief voor e-books (Albanië en Oekraïne) en maar liefst tien van de 35 met een gelijk tarief voor beide.

1 opmerking:

  1. eindejaarskrediet voor iedereen

    Hallo, ik ben een persoon die internationale leningen aanbiedt. Met een kapitaal dat zal worden gebruikt voor kortetermijn- en langetermijnleningen tussen particulieren, van 4.000 tot 500.000 euro voor alle serieuze mensen en voor reële behoeften, is de rente 3% per jaar. "Financiële leningen, hypotheken, investeringsleningen, autoleningen, persoonlijke leningen Ik ben beschikbaar om mijn klanten tevreden te stellen binnen 3 dagen na ontvangst van uw aanvraag.
    Neem voor meer informatie contact met ons op via dimopouloualexandra71@gmail.com
    Of neem contact op met WhatsApp: +306972169483

    BeantwoordenVerwijderen