Zoals we elke keer doen, met wat nieuwe onderdelen ten opzichte van de keren ervoor. Naast een nieuwe naam (e-bookbarometer) zijn de meest in het oog springende vernieuwingen: cijfers van abonnementsdiensten en een inzicht hoe de gemiddelde e-bookprijs (CAP) zich verhoudt tot de gemiddelde prijs van een papieren boek.
Die laatste laat zien dat veelgehoorde opmerkingen ('e-books zijn duur', 'e-books zijn even duur of duurder dan papieren boeken', 'e-books kosten altijd zeker 3/4 van het papieren boek') op zijn minst ongefundeerd zijn, maar toont vooral aan dat er een trend zichtbaar is die vele consumenten goed zal doen: het e-book wordt steeds goedkoper.Het inzicht wat de eerste cijfers over abonnementsdiensten laten zien, de derde smaak naast verkoop en huur, is vooral dat de Nederlandse consument nog steeds (en in toenemende mate) bereid is om op legale wijze digitaal boeken te lezen. Of dat nu via een lidmaatschap van de bibliotheek is, in de vorm van aankopen bij een van de bijna 200 retailers of via de nieuwste variant: een abonnementsdienst. Onder een abonnementsdienst verstaan we diensten waarbij de consument voor een vast bedrag per maand 'onbeperkt' kan lezen. Mensen die mij kennen, weten dat ik het hier al vele jaren over heb. Maar we kunnen wel stellen dat 2015 dan eindelijk het jaar gaat worden waarin deze diensten daadwerkelijk van start gaan.
En dat brengt mij, opnieuw, bij de vierde stroom die volstrekt onduidelijk is: die van de illegaliteit. Natuurlijk was er ooit dat onderzoek dat beweerde dat 9 op 10 boeken illegaal was, wat instant gedebunkt werd door NRC Next. Maar als het geen 9 op de 10 was, wat was het dan wel? En als het dat toen was, wat zou het nu dan zijn (met het oog op de aantallen die omgaan in de abonnementsdiensten)? Als iemand mij kan tippen hoe daar inzicht in te verkrijgen is, anders dan (on)gefundeerd onderzoeksvragen stellen, dan hoor ik dat heel graag!
Andere interessante feiten uit de infographic, zijn:
- Marktaandeel e-books 5,5% (was 5,2% vorig kwartaal)
- Marktaandeel e-books binnen e-commerce 27,6% (was 26,7% vorig kwartaal)
- 25% meer verkopen dan zelfde periode vorig jaar (t/m juni)
- 19% meer verkopen in Q2 2015 dan in Q2 2014
- 55% meer transacties (koop en huur) dan zelfde periode vorig jaar (t/m juni)
- 20% meer verkopen in afgelopen 12 maanden tov 12 maanden ervoor
- 61% meer transacties (koop en huur) in afgelopen 12 maanden tov 12 maanden ervoor
- Voor het eerst heeft CB de gemiddelde CAP (consumenten adviesprijs) voor e-books geanalyseerd in relatie tot de gemiddelde fysieke prijs. Kostte een e-book in 2010 nog gemiddeld 83,6% van een fysiek boek, in 2015 is dat 59,5%.
- Een gemiddeld e-book is sinds 2010 ruim 36% goedkoper geworden.
- Genreverdeling binnen e-books bestaat voor een nog groter deel uit literaire fictie (80% ipv 73% vorig kwartaal)
- Nog steeds 85% van de titels uit de Bestseller 60 is ook digitaal verkrijgbaar
- ePub 2 en ePub 3 zijn iets gegroeid ten koste van het PDF-formaat
Download hier de nieuwste e-bookbarometer:
- Nederlands (PDF)
- English (PDF)
Eerder verschenen de volgende infographics:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten