9 nov 2012

De digitale oogst (101)


Storyboard.


Dit geloof je niet: deze omslagen zijn allemaal echt.

Digitale producten 
Sony heeft nu eindelijk ook een reader-app voor iOS. Alleen kunnen wij daar in Nederland helaas niks mee... Hij heeft ook wel erg veel weg van de Bluefire-app (waar wij wel wat mee kunnen), maar dan met minder mogelijkheden.

Digitaal consumeren 
Ze zijn er hoor: de afhaalpunten van bol.com bij (nu nog) 59 AH-winkels. In 2013 moet het overgrote merendeel van de vestigingen deze dienst ook gaan leveren.

Welke e-reader kun je op dit moment het beste aanschaffen? Met uitzondering van de Kobo Glo, die helaas niet in de test is opgenomen, maar inmiddels wel verkrijgbaar is in ons land.


Waarom sommige mensen e-books haten, en anderen juist weer niet.

Business 
En de winnaar in de grote e-bookrechtszaak is: Amazon. En hier een interessante analyse over de effecten op e-bookprijzen in de toekomst.

Online boeken verhuren: doe je dat nu wel of niet?

Ik linkte vorige week al even naar dit verhaal over een uitgever die 10.000 euro schadevergoeding eist, daar is nu nog wat meer informatie over bekend geworden. En ik blijf erbij: dit is niet de manier.

Hans Bousie is weer op dreef: "Waarom niet mijn machinegeweer tevoorschijn gehaald en het hele schrijversvolkje neergeschoten? Waarom niet op die manier een einde gemaakt aan de eindeloze kortzichtigheid die werd geëtaleerd? Waarom niet gewoon gezegd tegen de schrijfster in kwestie dat ze een domme koe was?"

En Marcel van Driel ook, die bovenstaande in een breder perspectief heel erg goed samenvat. Iets wat Wiebe de Jager en ondergetekende ook al eens in andere woorden meldden.

Europa sluit het achterpoortje voor het lage BTW-tarief op e-books. Wat door Jef Maes van Boek.be als "fantastisch nieuws voor de boekensector" wordt omschreven. Nou, ik ben er stellig van overtuigd dat het tegendeel het geval is...

Een ander heikel puntje deze week, is het niet beschikbaar zijn van het e-book bij de Nederland Leest-actie. De rechten konden niet geregeld worden. Misschien voortaan een boek uitkiezen waarvoor alle rechten wél geregeld zijn?

"Het digitaliseren van boeken, met als doel het doorzoekbaar maken en preserveren ervan, valt ruim binnen de fair use-beperking op het auteursrecht."

Hoe komt het dat uitgevers zo groot zijn geworden? En heeft dat met hebzucht te maken, of is het iets anders?

Welke uitgevers doen het 't beste met e-books?

Tools of Change heeft voor het tweede jaar op rij een onderzoeksrapport (gratis) ter beschikking gesteld over de wereldwijde e-bookmarkt.

De beste eigenschap van een uitgever is flexibel zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten